Bouw thuis je eigen escaperoom

Bouw thuis je eigen escaperoom

Als het escape-virus eenmaal heeft toegeslagen dan ben je thuis niet meer veilig. Natuurlijk zijn er een heleboel toffe escapespellen te koop die je ook thuis kunt spelen. Maar bouw eens zelf een escaperoom voor je vrienden, familie of andere vrijwilligers; dat is nog veel vetter! Een escaperoom bouwen is echter niet zo gemakkelijk. Hierbij wat tips.

Vertel een verhaal als je een escaperoom bouwt

De snelste manier om een groep enthousiast te maken over je spel is door ze een duidelijk doel te geven. Stel je voor: Je hebt een paar ideeën voor puzzels in je kamer. Je deur kan op slot en het lijkt je leuk om de sleutel te verstoppen. Dan kun je hierbij verschillende verhalen bedenken waarom de groep jouw kamer moet binnendringen. Misschien zijn ze spionnen op een missie en moeten ze in de kamer een geheim document verwijderen van je computer? Misschien is er een virus uitgebroken in de kamer en moeten ze dit onschadelijk maken. Misschien ben jij vermist en moeten ze met aanwijzingen jou terugvinden?

Vertel het verhaal, maak een geluidsopname, filmpje of schrijf het in een brief. Zorg dat ze begrijpen waarom ze deze kamer in gaan.

Begeleiden van de groep

Wij kunnen meekijken met de teams in onze escaperooms. Hoe ga jij dit doen? Je kunt de webcam van je laptop gebruiken om ze op afstand te bekijken. Dit geeft echter wel maar vanuit 1 hoek beeld. Je kunt (als typetje passend bij het verhaal van je kamer) in de kamer aanwezig zijn om ze te helpen. Je kunt stiekem meeluisteren en af en toe briefjes onder de deur door schuiven of een appje sturen. Er zijn heel veel manieren te bedenken om jouw team in de gaten te houden en bij te sturen. Denk hier van tevoren over na.

Puzzels verzamelen

Er zijn allerlei verschillende puzzels te bedenken. Maak een lijstje van mogelijke puzzeltjes die in je escaperoom kunnen voorkomen. Het is gaaf om een mix te hebben van verschillende soorten puzzels, zodat de spelers enthousiast blijven. Verschillende soorten puzzels kunnen zijn:

  • Rekenpuzzels / logica
  • Fysieke puzzels
  • Zoeken
  • Geheimschriften

Horen/proeven/voelen/ruiken

Je kunt op puzzel ideeën komen door goed te kijken naar de voorwerpen die je in huis hebt. Ook op internet vind je een heleboel leuke puzzel ideeën. Kijk bijvoorbeeld eens op Pinterest.

De benodigdheden

Voordat je geld uitgeeft aan slotjes en kistjes, is het goed om eens om je heen te kijken. Je laptop heeft een code, je telefoon ook, kijk eens op zolder naar een reiskoffer met slotje, deuren die op slot kunnen of een kettingslot van je fiets. Maar ook zonder slotjes kun je een heel eind komen door de oplossing van de ene puzzel een aanwijzing te laten zijn naar de locatie van de volgende puzzel (uit het geheimschrift kwam de zin: Kijk eens onder mijn bed. Onder het bed lagen puzzelstukken die, eenmaal in elkaar gepuzzeld, het woord magnetron spellen. Waar dan weer een volgende aanwijzing te vinden is).

Blokkenschema

Je weet nu welke puzzels je wil maken en wat voor sloten je hebt. Je kunt deze nu in lijn zetten. Met welke puzzel starten de spelers en waar leidt deze naartoe?

Verwacht je een grote groep spelers (meer dan vier) dan is het handig om rekening te houden met meerdere spellijnen. Meer dan vier spelers kunnen niet gemakkelijk allen samen werken aan één puzzel. Zorg dan ook dat er telkens meerdere puzzels opgelost kunnen worden. Er kunnen dan bijvoorbeeld twee spelers starten met een morse-code, terwijl drie andere spelers de verborgen cijfers in de kamer proberen te zoeken. Deze twee puzzellijnen kunnen op een gegeven moment weer samenkomen. Bijvoorbeeld doordat het ene team batterijen vindt en het andere team de blacklight-zaklamp.

Zorg dat de spelers niet alles overhoop kunnen halen. In onze escaperooms staan alleen voorwerpen die niet gemakkelijk stuk kunnen en die (meestal) onderdeel zijn van een puzzel. Dit is bij jouw kamer misschien niet het geval. Je wil niet dat spelers kostbare tijd verliezen door allerlei raadsels te zien in je papierafval of je kledingrekken grondig gaan inspecteren. Je kunt je gehele kamer leeghalen, op de spullen die te maken hebben met de puzzel na… maar dit is misschien veel werk. Je kunt ook door middel van stickertjes aangeven welke laden/kasten niet meedoen met het spel. Je kunt alle puzzels in een duidelijke hoek plaatsen. Of stop alle puzzels in dezelfde enveloppen, zodat ze weten waarnaar ze op zoek zijn.

Proefgroepje gezocht

Het is enorm lastig om in te schatten wat een ander wel of niet zal begrijpen. Als je puzzels bedenkt, zijn er altijd een paar dingen waar je niet aan gedacht hebt. Het is daarom handig om iemand te vragen die de puzzels eens voor je uittest. Waar loopt deze persoon op vast? Waarom begreep hij niet dat de tekst achterstevoren moest worden gelezen? Neem de tijd om na deze proefpersoon wat puzzels te verduidelijken. Soms is het al genoeg om de puzzel dichterbij het slotje te plaatsen.

Ontvang je groep in je zelf gebouwde escaperoom!

Nu is het tijd om ze te laten genieten van jouw creatie! Gooi na afloop niet direct je spullen weg, want je zult zien dat je buurman morgen ook nog een rondje wil spelen… en je tante ook… en je broer.

Neem contact op

Beleef de Escape Ervaring